بيمارستان امام علي (ع) آمل
۱۳۹۷ چهارشنبه ۲۹ اسفند
br ENGLISH
توصيه هاي غذايي در رژيم نرم

 

 

1-  توصيه هاي غذايي در رژيم مايع صاف

v   اين رژيم در موارد تب،بعد از عمل جراحي و يا زماني كه بيمار قادر به تحمل مواد جامد نباشد توصيه مي شود. لازم به ذكر است كه اين رژيم در دماي اتاق به صورت مايع صاف و شفاف مي با شد.

v   موادغذايي مجاز :

     آب وسوپ صاف شده گوشت يا مرغ بي چربي ، ژله ساده ، بستني يخي ، شكر ، قند ، آب نبات ساده ، عسل ، آب ميوه صاف شده .

 

v   موادغذايي غيرمجاز :

     بستني ، كرم كارامل ، آب ميوه صاف نشده ، آب آلو ، آب گوجه فرنگي ، شير ونوشيدني هاي تهيه شده ازشير ، فلفل ، سايرادويه ها .

v   نمونه رژيم مايع صاف :

·       صبحانه: آب ميوه صاف شده يك ليوان+ژله ساده يك ليوان+چاي يا قهوه يك ليوان+دو قاشق مربا خوري شكر .

·       ميان وعده: 2/1ليوان ژله ساده .

·       ناهار: آب صاف شده گوشت بدون چربي يك ليوان + آب ميوه صاف شده يك ليوان + بستني يخي 2/1 ليوان .

·       ميان وعده: يك ليوان ژله ساده .

·       شام: آب صاف شده مرغ بدون چربي يك ليوان+2/1 ليوان بستني يخي .

·       پيش از خواب: آبميوه صاف شده يك ليوان .

v   اين رژيم از نظر ميزان كالري و بيشتر مواد مغذي ناكافي است ، بنابراين بيش از ( 2الي 3 روز) نبايد ادامه يابد.

2-  توصيه هاي غذايي در رژيم مايع كامل

v   اين رژيم در مواردي كه بيمار قادر به جويدن ، بلع يا تحمل مواد غذايي جامد نباشد ، كاربرد دارد.

 

v   مواد غذايي مجاز در اين رژيم:

فرني،لعاب برنج،پوره سيب زميني،آب انواع سبزيجات، انواع آب ميوه،آب كمپوت،شير،ماست ساده،سوپ جوجه له شده و نرم شده (مي توان از مخلوط كن استفاده نمود)،ژله ساده، بستني ساده يخي، شله زرد ، خامه،كره، مارگارين ، شكر ، عسل ، تخم مرغ عسلي .

v   مواد غذايي غير مجاز:

سبزي و ميوه خام با پوست يا با تخم وهسته،ميوه هاي خشك، سوپ هايي كه محتويات آن له و نرم نشده اند ،دسر حاوي مغزها يا ميوه ها

 

 

 

v   مصرف طولاني مدت اين رژيم به علت ناكافي بودن فيبرمي تواند باعث يبوست شود در اين صورت مي توان از مكمل هاي مناسب فيبر استفاده نمود .

v   توصيه مي شود وعده هاي غذايي در حجم كمتر و تعداد دفعات بيشتر صرف شود.

v   براي افزايش انرژي رژيم مي توان به مايعات گرم ،كره يا مار گارين اضافه نمود .

 

 

 

 

 

 

 

v   اين رژيم براي بيماريهاي دهان ودندان ،بخصوص كساني كه دندان ندارند،در شكستگي هاي فك ياساير مواردي كه جويدن غذا مشكل مي باشد و بيماران بسيار ضعيف و ناتوان استفاده مي شود.

 

v   شامل مواد غذايي نرم ولي جامد كه حاوي ادويه كم و فيبر محدود است و به راحتي جويده ميشود.

 

 

v   مواد غذايي مجاز:

نان سفيد،برنج سفيد به صورت كته،ماكاروني،انواع رشته، سيب زميني پخته شده،انواع گوشت نرم كاملا پخته شده،تخم مرغ،حبوبات پخته نرم يا له شده،آب گوشت،انواع سبزيجات پخته و نرم،ميوه رسيده نرم يا له شده،كمپوت ميوه،انواع شير،شير كاكائو،ماست، دوغ،كره، خامه، مارگارين،انواع سس سالاد،فرني،شله زرد،ژله،بستني يخي،عسل،چاي قهوه.

v   مواد غذايي غير مجاز: نان هاي خشك و برشته ،سيب زميني سرخ شده،انواع گوشت سفت و سرخ شده،سوسيس،پنير سفت،سوپ هاي پر ادويه،سبزيجات خام ،ذرت،ميوه هاي خام همرا با پوست، ميوه هاي خشك، مغز ها، انواع آجيل، مربا، شكلات، فلفل، خيار شور، دانه زيتون.

 

 

v   اين رژيم در مواردي مثل سرطان،سوختگي ها،سوءتغذيه،   

    اختلال رشد،بيماران كليوي تحت دياليز پيشنهاد مي شود .

v   نمونه رژيم غذايي پر كالري وپر پروتئين :

1)    صبحانه: نان دو برش+30 گرم پنير+يك قاشق مربا

خوري كره+يك قاشق غذا خوري مربا+ يك ليوان شير+                    

يك قاشق غذا خوري عسل

2)    ناهار: عدس پلو + 120گرم گوشت پخته شده +سالاد +  

دو قاشق مرباخوري روغن زيتون + آبليمو به ميزان دلخواه

3)    ميان وعده: دو برش نان + يك عدد تخم مرغ

4)    شام: 90 گرم مرغ پخته شده + سه برش نان + يك     

ليوان ماست .

5)     قبل از خواب : يك ليوان شير + يك قاشق غذاخوري عسل .

 

 

·         روش هاي توصيه شده براي افزايش پروتئين دريافتي :

ماده غذايي

نحوه استفاده

پودرشير

2-4 قاشق غذاخوري به يك ليوان شيرپرچرب اضافه شود.

ماست

ماست پرچرب به عنوان ميان وعده با ميوه يا با هرغذايي مصرف شود.

كره بادام زميني

به روي نان تست ونان كراكر افزوده شود.

تخم مرغ

به انواع سالاد سبزي هاي پخته اضافه شود.

مغزها

به انواع دسر مانند بستني ، شله زرد وبه انواع سالاد افزوده شود.

گوشت

به انواع سوپ ، املت وساندويچ افزوده شود.

حبوبات

به انواع سوپ وآش افزوده شود.

پنير

به همبرگر ، سوسيس ، انواع سبزي ، تخم مرغ وساندويچ افزوده شود.

 

 

 

v   اين رژيم در بيماران مبتلا به زخم هاي گوارشي مثل زخم معده يا اثني عشر مورد استفاده قرار مي گيرد .

 

v   در اين بيماران هيچ دليلي براي حذف كامل يك ماده غذايي وجود ندارد مگر آنكه باعث درد يا ناراحتي معده شود بنا بر اين لازم است كه رژيم هر بيمار بر حسب شرايط وي تنظيم شود و خود بيمار بايد تشخيص بدهد كه چه غذاهايي را مي تواند تحمل كند و با او سازگاري دارد.

 

 

 

v   مواد غذايي كه مي تواند در بيمار ايجاد ناراحتي كند شامل موارد ذيل است:

نوشابه گاز دار،ادويه جات تند(فلفل)،سير،قهوه،الكل،غذاهاي سرخ كردني،سوسيس، كالباس، خيار شور .

v   در مبتلايان به زخم اثني عشر چون خونريزي وجود دارد هيچگاه نبايد معده را خالي نگه داشت .

 

v   اين بيماران بايد غذا را در دفعات بيشتر و با حجم كمتر ميل نمايند به خصوص از مصرف حجم زياد مواد غذايي پيش از خواب پرهيز نمايند.

 

 

 

 

 

v   رژيم درماني در سنگ كيسه صفرا بايد يك رژيم كم چربي باشد تا مانع انقباضات كيسه صفرا گردد اين رژيم به منظور كاهش چربي دريافتي اعم از اشباع و غير اشباع مي باشد.

 

 

v   غذاهاي مجاز:

 شير بدون چربي يا كم چربي،آب ميوه،برنج،ماكاروني،        پنير كم چربي، ماست كم چربي، ژله،ميوه،سفيده تخم مرغ،         سوپ سبزيجات بدون چربي،عسل، مارمالاد، مربا، تمامي سبزيجات، چاي، فرني .

 

 

v   غذاهاي غير مجاز:

شير پر چرب،خامه،پنير پر چرب،سوسيس،گوشت اردك،غاز، كره، چيپس،سيب زميني سرخ كرده،سبزيجات سرخ شده .

 

 

 

 

 

v    در اين نوع بيماران معمولا رژيم پر كربو هيدرات ، پر پروتئين با چربي كم پيشنهاد مي شود .

v     معمولا اين بيماران پس از خوردن چند لقمه اول غذا از حالت تهوع شكايت دارند لذا مصرف مواد غذايي در وعده هاي متعدد و كم حجم توصيه مي شود.

v    موادغذايي غيرمجاز:

Ø   دراين بيماران غذاي خاصي منع نميشود ولي بيماران قادر به تحمل غذاهاي سرخ كرده وپرچرب ، شكلات ، شيريني خامه اي وسبزي هاي معطر نيستند .

Ø   دررژيم هاي محدود از چربي غذاهاي غيرمجاز عبارتنداز :

 شير پرچرب ، خامه ، سرشير ، سوسيس ، گوشت مرغابي، غاز ، ماهي كنسرو شده درروغن ، كره ، چيپس ، سيب زميني سرخ شده وساير غذاهاي سرخ شده .

v    نمونه رژيم غذايي در هپاتيت:

·       صبحانه:نان دو برش+يك ليوان شير+يك عدد تخم مرغ +30 گرم پنير+يك قاشق غذا خوري مربا

·       ميان وعده: يك ليوان شير+يك قاشق مربا خوري شكر+ دو عدد ميوه+دو عدد بيسكويت

·       ناهار:8 قاشق غذا خوري ربرنج+120 گرم مرغ+نصف ليوان ماست+يك عدد ميوه

·       ميان وعده: يك برش نان+دو قاشق مربا خوري كره+   يك قاشق غذا خوري مربا

·       شام: خوراك گوشت(يك عدد سيب زميني+90گرم گوشت كم چرب)+نصف ليوان سبزيجات پخته+سالاد فصل+روغن زيتون(يك قاشق مربا خوري)+آبليمو+نصف ليوان ماست+يك عدد ميوه .

·       قبل از خواب: يك ليوان شير+يك قاشق مربا خوري عسل

v    لازم به ذكر است به علت وجود كم اشتهايي و حالت تهوع ،وعده صبحانه در بسياري از بيماران بزرگترين وعده غذايي محسوب مي شود.

 

 

v   اين گونه بيماران بايد از مواد غذايي حساسيت زا و تحريك كننده بپرهيزند.اين مواد غذايي شامل موارد                         ذيل مي باشد:

غذاهاي چرب و سرخ كرده،شيريني و شكلات،سير،پياز،انواع فلفل،غذاهاي تند و پرادويه، آجيل، سركه، آبغوره، خيارشور خربزه، انگور،كيوي، توت فرنگي .

v   انواع سوسيس، همبر گر و كالباس به دليل داشتن سير و فلفل ممنوع مي باشد.

v   بادمجان، گوجه فرنگي و فرآورده هاي آن شايد در بعضي افراد تحريك كننده باشد لذا در مصرف آن احتياط نماييد .

 

v   گوشت ماهي،غاز،اردك ميتواند باعث تشديد مشكل فعلي شما شود لذا از مصرف آنها خودداري نماييد.

 

v   دود سيگار ،دود آتش، مواد شيميايي،مواد شيميايي بودارمثل جوهر نمك،وايتكس،انواع عطر و اسپري مي تواند باعث تشديد مشكل تنفسي شما شود.

 

 
صفحه اصلي
1397/10/22
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal