بيمارستان امام علي (ع) آمل
۱۳۹۸ يکشنبه ۴ فروردين
br ENGLISH
اسهال

v      اسهال در كودكان بيماري خطرناكي است ويكي از عوامل مهم مرگ ومير كودكان زير 5 سال  ميباشد همچنين يكي از عوامل مهم تأخير رشد جسمي در كودكان ، سوء تغذيه ومستعد شدن در برابر بيماريها است.

v      اگر مدفوع كودك گاه و بيگاه شل باشد نگراني ندارد ولي اگر حركات روده كودك ناگهان تغيير كند يعني بيشتر از حد طبيعي دفع مدفوع داشته باشد و مدفوع شل تر و آبكي تر باشد او به اسهال مبتلا شده است.

v     علت بروزاسهال دركودكان

عوامل ويروسي يا باكتريايي يا انگلي

مصرف يك دوره  آنتي بيوتيك

 آلرژي نسبت به شير يا يك نوع ماده غذايي

·      در بچه هاي بزرگتر به علت نوشيدن بيش از حد آب ميوه. متخصصين توصيه مي كنند كه قبل از 6 ماهگي به كودك آب ميوه ندهيد و پس   از آن هم بيش از 120 تا 160 سي سي در روز به او ندهيد .

·      شير خشك هايي كه با ميزان ناصحيح آب مخلوط شده است نيز مي توانند موجب اسهال شوند .

·      آلرژي نسبت به شيرنادر است ولي مي تواند باعث اسهال و گاهي استفراغ شود. اگر كودك شما به شير آلرژي دارد ممكن است علائم آن از    چند دقيقه تا چند ساعت پس از شير خشك تهيه شده از شير گاو و يا غذاهاي حاوي فرآورده هاي لبني (پس از شروع مصرف غذاهاي جامد) ظاهر شود. كه دراين صورت باپزشك او مشورت كنيد.

v      درمان وتوصيه ها

·      اولين اقدام بايد دادن مايعات كافي به كودك باشد.

·      تغذيه وي را با شير خشك يا شير مادر ادامه دهيد. اگر كودك نمي تواند شير را در دستگاه گوارش نگه دارد با پزشك او تماس بگيريد. پزشك ممكن است محلول الكتروليت مخصوص كودكان (مثل( ORS  راتجويز كند كه بصورت پودر يا محلول در داروخانه ها موجودند .

·      از مصرف مايعات شيرين مانند آب قند ، آب ميوه رقيق نشده، آبميوه هاي صنعتي ،چاي خيلي شيرين ونوشابه هاي گازدار بپرهيزيد .

·      از مصرف خود سرانه و بدون تجويز داروهاي ضد اسهال نيز اجتناب كنيد.

 

·      اگر مصرف مواد غذايي جامد را قبل از ابتلا به اسهال شروع كرده ايد مي توانيد آن را ادامه دهيد.

·       مصرف هر نوع مواد غذايي متشكل ازكربوهيدراتهاي مركب نظير برنج، گندم، سيب زميني، نان و غلات ، گوشت بدون چربي، ماست، ميوه جات و سبزيجات ، دوغ، لعاب برنج ،حبوبات ،ماهي ،تخم مرغ بي ضرر است.

·       اگر كودك موقتا ميل به خوردن ندارد، تا وقتي آب بدن او كم نشده است نگران نباشيد؛ اشتها   ظرف يك يا دو روز باز خواهد گشت.

·       اين تصور كه بايد تغذيه در جريان اسهال كاهش يابد ويا قطع شود ، كاملا نادرست است .

·      مطالعات نشان داده اند كه كشت هاي باكتريائي زنده كه در ماست وجود دارد يكي از راه هاي بي خطر و مؤثر كاهش شدت و مدت اسهال است

·      اگر كودك در هر نوبت اسهال احساس ناراحتي     مي كند او را در آغوش بگيرد و سعي كنيد او را آرام سازيد اگردل پيچه وجود دارد روي شكم كمپرس گرم  ( كيف آب گرم يا حوله گرم ) بگذاريد.

·      پس از هر بار اسهال او را خشك كنيد و به آرامي از كرم هاي مخصوص يا اكسيد وزينك استفاده كنيد .

·      غذاي كودك راخوب بپزيد تا كاملا له وپخته شود زيرا اين نوع غذارا كودك مبتلا به اسهال ،آسانتر هضم مي‌كند .

·      غذاهاي پر حجم مثل ميوه‌هاي پوست نكرده يا ميوه‌هاي سفت وسخت ونيز دانه‌هاي حبوبات كه دير هضم هستند نبايد به كودك داده شوند

 

·       دفعات تغذيه كودك را درروز افزايش دهيد (6باردرروز) ولي حجم غذاي هروعده را كم كنيد .

·      براي افزايش انرژي غذاي كودك ،يك يا دو قاشق چاي خوري روغن ،به هروعده غذاي وي اضافه نماييد .

·   سوپهاي خيلي رقيق جاي غذاي كودك را نمي‌گيرند وفقط براي رفع كمبود مايعات قابل مصرف مي‌باشند.

 

 

 

راههاي پيشگيري از اسهال دركودكان :                   
1 - كودكي كه در شش ماه اول زندگي ، فقط با شير مادر تغذيه مي‌شود كمتر به اسهال مبتلا مي‌شود ودر صورت ابتلا شدت بيماري كمتر است

استفاده از شيشه ،سر پستانك و يا پستانك به دليل احتمال آلودگي ، مي‌تواند موجب بروز اسهال گردد . بنابراين اگر براي تغذيه كودك از شير خشك يا شير گاو استفاده مي‌كنيد، بهتر است بجاي شيشه و سر پستانك ،از فنجان يا قاشق استفاده شود.
2 - رعايت بهداشت در هنگام تهيه و خوراندن غذاي كودك : قبل از تهيه غذاو قبل از غذا دادن به كودك ،دستهاي خود را با آب و صابون بشوييد. غذاي كودك را خوب بپزيد و حتي الامكان غذاي كودك را تازه تهيه كنيد. غذاي اضافي را در يخچال نگه داريدو قبل از مصرف ، آن را كاملا گرم نماييد . براي تهيه غذا يا خوراندن آن ، از ظروف تميز و بهداشتي استفاده كنيد .ميوه جات و سبزيجات را نيز قبل از مصرف به طور كامل بشوئيد.
3 - ورود ميكروب موجود در مدفوع به دهان ، باعث اسهال مي‌شود،دستها را بعد از تماس با پوشك يا بردن كودك به دستشوئي به طور كامل حداقل به مدت 15 ثانيه با صابون (مالش با كف زياد ) بشوئيد.
4 - آب لوله كشي سالمترين آب آشاميدني است در صورتي كه به آب آشاميدني دسترسي نداريد، مي‌توانيد با جوشاندن آب از ابتلا به اسهال پيشگيري كنيد .
5 - دفع صحيح زباله

 6 - ايمن سازي كودك عليه سرخك:  اسهال واسهال خوني در كودكان مبتلا به سرخك و آنهايي كه در طي چهار هفته گذشته سرخك داشته‌اند ، شايعتر و شديدتر است .
7 - پرهيزازخوردن غذاهاي خام ونيم پزي مثل غذاهاي دريايي ، غذاهاي بوفه اي ياپيك نيكي كه چندين ساعت دربيرون رهاشده اند وغذاي فروشندگان دوره گرد.

تغذيه پس از بهبود اسهال :

 پس از قطع اسهال ، حداقل به مدت دو هفته ، يك يا دو وعده غذاي بيشتر از معمول با استفاده از همان غذاهاي زمان اسهال كه از نظر غذايي غني هستند به كودك خورانده شود .

v     چه موقع بايد به پزشك مراجعه كرد؟

Ø      اگر كودك كوچكتر از سه ماهه به اسهال مبتلا شود بايدفورا به پزشك مراجعه كنيد.

 

 

 

 

 

 

 

Ø      در كودكان بيش از سه ماه در صورت پيدايش يكي از علائم زير همراه با اسهال حتما به پزشك مراجعه كنيد:

1- استفراغ

2-

بي اشتهايي

3- وجود خون در مدفوع يا مدفوع سياه

4- وجود بلغم درمدفوع

5 - علائم كاهش آب بدن نظير خشكي دهان و عدم خيس كردن پوشك به مدت 6 تا 8 ساعت يا بيشتر، فقدان اشك ، تنفس سريع ، كاهش وزن ،خواب آلودگي

6- تب شديد (بيش از 3/38 درجه سانتيگراد براي كودكان بين 3 تا 6 ماهه و 4/39 درجه سانتيگراد براي كودكان بيش از 6 ماه

7- دردهاي انقباضي شديد شكم

8- افزايش تعداد دفع

9- اسهال واستفراغ ناشي از مصرف دارو







1397/10/15
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal