بيمارستان امام علي (ع) آمل
۱۳۹۷ پنج شنبه ۲۴ آبان
br ENGLISH
اسهال در کودکان

اسهال در کودکان

v اسهال در کودکان بیماری خطرناکی است ویکی از عوامل مهم مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال می باشد همچنین یکی از عوامل مهم تأخیر رشد جسمی درکودکان ، سوء تغذیه ومستعد شدن در برابر بیماری هااست.

v اگر مدفوع كودك گاه و بيگاه شل باشد نگراني ندارد ولي اگر حركات روده كودك ناگهان تغيير كند يعني بيشتر از حد طبيعي دفع مدفوع داشته باشد و مدفوع شل تر و آبكي تر باشد او به اسهال مبتلا شده است.

v علت بروزاسهال درکودکان

* عوامل ويروسي يا باكتريایی یاانگلی

* مصرف يك دوره آنتي بيوتيك

* آلرژي نسبت به شير يا يك نوع ماده غذايي

· در بچه هاي بزرگتر به علت نوشيدن بيش از حد آب ميوه. متخصصين توصيه مي كنند كه قبل از 6 ماهگي به كودك آب ميوه ندهيد و پس از آن هم بيش از 120 تا 160 سي سي در روز به او ندهيد .

· شير خشك هايي كه با ميزان ناصحيح آب مخلوط شده است نيز مي توانند موجب اسهال شوند

· آلرژي نسبت به شيرنادر است ولي مي تواند باعث اسهال و گاهي استفراغ شود. اگر كودك شما به شير آلرژي دارد ممكن است علائم آن از چند دقيقه تا چند ساعت پس از شير خشك تهيه شده از شير گاو و يا غذاهاي حاوي فرآورده هاي لبني (پس از شروع مصرف غذاهاي جامد) ظاهر شود. كه دراین صورت باپزشك او مشورت كنيد.

v درمان وتوصیه ها

· اولين اقدام بايد دادن مايعات كافي به كودك باشد.

· تغذيه وي را با شير خشك يا شير مادر ادامه دهيد. اگر كودك نمي تواند شير را در دستگاه گوارش نگه دارد با پزشك او تماس بگيريد. پزشك ممكن است محلول الكتروليت مخصوص كودكان (مثل( ORS راتجويز كند كه بصورت پودر يا محلول در داروخانه ها موجودند .

· از مصرف مايعات شيرين مانند آب قند ، آب ميوه رقيق نشده، آبمیوه های صنعتی ،چای خیلی شیرین ونوشابه های گازدار بپرهيزيد .

· از مصرف خود سرانه و بدون تجويز داروهاي ضد اسهال نيز اجتناب كنيد.

· اگر مصرف مواد غذايي جامد را قبل از ابتلا به اسهال شروع كرده ايد مي توانيد آن را ادامه دهيد. مصرف هر نوع مواد غذايي متشكل از كربو هيدرات هاي مركب نظير برنج، گندم، سيب زميني، نان و غلات ، گوشت بدون چربي، ماست، ميوه جات و سبزيجات ،دوغ، لعاب برنج ، حبوبات ، ماهی ، تخم مرغ بي ضرر است. (اگر كودك موقتا ميل به خوردن ندارد، تا وقتي آب بدن او كم نشده است نگران نباشيد؛ اشتها ظرف يك يا دو روز باز خواهد گشت. این تصور که باید تغذیه در جریان اسهال کاهش یابد ویا قطع شود ، کاملا نادرست است .

· مطالعات نشان داده اند كه كشت هاي باكتريائي زنده كه در ماست وجود دارد يكي از راه هاي بي خطر و مؤثر كاهش شدت و مدت اسهال است

· اگر كودك در هر نوبت اسهال احساس ناراحتي مي كند او را در آغوش بگيرد و سعي كنيد او را آرام سازيد اگردل پیچه وجود دارد روی شکم کمپرس گرم ( کیف آب گرم یا حوله گرم ) بگذارید.

· پس از هر بار اسهال او را خشك كنيد و به آرامي از كرم هاي مخصوص يا اكسيد دوزينك استفاده كنيد .

· غذای کودک راخوب بپزید تا کاملا له وپخته شود زیرا این نوع غذارا کودک مبتلا به اسهال ،آسانتر هضم می‌کند .

· غذاهای پر حجم مثل میوه‌های پوست نکرده یا میوه‌های سفت وسخت ونیز دانه‌های حبوبات که دیر هضم هستند نباید به کودک داده شوند

· دفعات تغذیه کودک را درروز افزایش دهید(۶ باردرروز)ولی حجم غذای هروعده را کم کنید .

· برای افزایش انرژی غذای کودک ،یک یا دو قاشق چای خوری روغن ،به هروعده غذای وی اضافه نمایید .

· سوپهای خیلی رقیق جای غذای کودک را نمی‌گیرندوفقط برای رفع کمبود مایعات قابل مصرف می‌باشند.
راههای پیشگیری از اسهال درکودکان
۱ - کودکی که در شش ماه اول زندگی ، فقط با شیر مادر تغذیه می‌شود کمتر به اسهال مبتلا می‌شود ودر صورت ابتلا شدت بیماری کمتر است

استفاده از شیشه ،سر پستانک و یا پستانک به دلیل احتمال آلودگی ، می‌تواند موجب بروز اسهال گردد . بنابراین اگر برای تغذیه کودک از شیر خشک یا شیر گاو استفاده می‌کنید، بهتر است بجای شیشه و سر پستانک ،از فنجان یا قاشق استفاده شود.
۲ - رعایت بهداشت در هنگام تهیه و خوراندن غذای کودک : قبل از تهیه غذاو قبل از غذا دادن به کودک ،دستهای خود را با آب و صابون بشویید. غذای کودک را خوب بپزید و حتی الامکان غذای کودک را تازه تهیه کنید. غذای اضافی را در یخچال نگه داریدو قبل از مصرف ، آن را کاملا گرم نمایید . برای تهیه غذا یا خوراندن آن ، از ظروف تمیز و بهداشتی استفاده کنید .ميوه جات و سبزيجات را نيز قبل از مصرف به طور كامل بشوئيد.
۳ - ورود میکروب موجود در مدفوع به دهان ، باعث اسهال می‌شود،دستها را بعد از تماس با پوشك يا بردن كودك به دستشوئي به طور كامل حداقل به مدت 15 ثانيه با صابون (مالش با کف زیاد ) بشوئيد.
۴ - آب لوله کشی سالمترین آب آشامیدنی است .در صورتی که به آب آشامیدنی دسترسی ندارید، می‌توانید با جوشاندن آب از ابتلا به اسهال پیشگیری کنید .
۵ - دفع صحیح زباله

۶ - ایمن سازی کودک علیه سرخک: اسهال واسهال خونی در کودکان مبتلا به سرخک و آنهایی که در طی چهار هفته گذشته سرخک داشته‌اند ، شایعتر و شدیدتر است .
۷ - پرهیزازخوردن غذاهای خام ونیم پزی مثل غذاهای دریایی ، غذاهای بوفه ای یاپیک نیکی که چندین ساعت دربیرون رهاشده اند وغذای فروشندگان دوره گرد.

v چه موقع بايد به پزشك مراجعه كرد؟

· اگر كودك كوچكتر از سه ماهه به اسهال مبتلا شود بايدفورا به پزشك مراجعه كنيد.

· در كودكان بيش از سه ماه در صورت پيدايش يكي از علائم زير همراه با اسهال حتما به پزشك مراجعه كنيد:

1- استفراغ

2- بي اشتهايي

3- وجود خون در مدفوع يا مدفوع سياه

4- وجود بلغم درمدفوع



5 - علائم كاهش آب بدن نظير خشكي دهان و عدم خيس كردن پوشك به مدت 6 تا 8 ساعت يا بيشتر، فقدان اشک ، تنفس سریع ، کاهش وزن ، خواب آلودگی



6- تب شديد (بيش از 3/38 درجه سانتيگراد براي كودكان بين 3 تا 6 ماهه و 4/39 درجه سانتيگراد براي كودكان بيش از 6 ماه



7- دردهای انقباضی شدید شکم

8- افزایش تعداد دفع

9- اسهال واستفراغ ناشی از مصرف دارو










تغذیه پس از بهبود اسهال : پس از قطع اسهال ، حداقل به مدت دو هفته ، یک یا دو وعده غذای بیشتر از معمول با استفاده از همان غذاهای زمان اسهال که از نظر غذایی غنی هستند به کودک خورانده شود .

1394/09/08
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal